Vauvan kanssa matkalle

Olemme keränneet käytännöllisiä vinkkejä ennen lähtöä vauvan kanssa matkalle.

Vauva tarvitsee passin

Vauva tarvitsee oman passin ulkomaille matkustettaessa. Passi haetaan poliisilta. Alaikäisille myönnettävissä passeissa tulee olla molempien huoltajien suostumus, ja huoltajan on käytävä vauvan kanssa tunnistuskäynnillä poliisilaitoksella. Lue lisää poliisin sivuilta

Lentokoneessa

Kansainvälisten lentosääntöjen mukaan alle 2-v lapset lasketaan sylivauvoiksi, joka on englanniksi infant. Sylivauvoilla ei ole omaa istuinta lentokoneessa, vaan sylivauva istuu huoltajansa sylissä. Syvivauvoille ei kuulu aterioita (vaikka jotkut lentoyhtiöt voivat tarjota esimerkiksi hedelmäsoseita ja vettä). Matkustamomiehistö lainaa lennon ajaksi sylivauvalle oman turvavyön ja pelastusliivin ja antaa ohjeet näiden käyttämiseen.

Lastenvaunut lennolla

Useimmat lentoyhtiöt antavat sylivauvan ottaa 10 kg ylimääräistä matkatavaraa. Sen lisäksi voit ottaa myös lastenvaunut. Tällöin on tärkeää pakata lastenvaunut ennen lähtöselvitystä, esimerkiksi poistamalla pyörät ja tekemällä vaunuista iskunkestävä paketti. Likaantumiselta suojaavia suojapusseja voi ostaa monilta lentoasemilta, ja kolhuilta suojaavan kotelon voi vuokrata Airshelliltä.

Lomakohteessa

Vinkkejä lomalle vauva kanssa:
• Lue aurinkosuojasuositukset ja muista, että aurinko eteläisillä leveysasteilla on monta kertaa voimakkaampi kuin kotona. Turvallisinta on käyttää täyspituisia vaatteita, myös uimassa ja välttää aurinkoa niin paljon kuin mahdollista, varsinkin keskipäivällä. Huolehdi myös, että lapsi saa riittävästi nestettä.
• Mieti etukäteen, millaisia tilanteita lomalla voi tulla vastaan. Joidenkin mielestä esimerkiksi suuret ihmisjoukot, liikenne tai jyrkät rinteet voivat tuntua hankalilta.
• Kohde- ja hotellikuvaus antavat käsityksen suunnitellun matkan lapsiystävällisyydestä. Lisätietoja saat TUI:n asiakaspalvelusta.