Vauvan kanssa matkalle

Monet vanhemmat matkustavat myös aivan pienten lasten kanssa kun taas toiset mieluummin odottavat lapsen varttuvan hieman ennen ensimmäistä matkaa. Sen mikä sopii sinulle ja vauvallesi, päätät itse, mutta olemme koonneet tähän käytännön tietoa matkustamisesta alle 2-vuotiaan kanssa.

Vauva tarvitsee oman passin

Pienikin lapsi tarvitsee oman passin ulkomaille matkustettaessa. Passi haetaan poliisilta. Alaikäisen hakemuksen voi täyttää verkossa samalla tavalla kuin täysi-ikäisenkin, mutta huoltajan on käytävä vauvan kanssa tunnistuskäynnillä poliisilaitoksella. Alaikäisille myönnettävissä passeissa tulee olla molempien huoltajien suostumus. Lue lisää poliisin sivuilta.

Lentomatka

Kansainvälisten sääntöjen mukaan matkan päättyessä alle 2-vuotias lapsi on sylivauva, englanniksi infant. Sylivauvalle ei varata omaa istuinta lentokoneessa, vaan hän istuu huoltajansa sylissä. Sylivauvalle ei kuulu lentoaterioita (vaikka jotkut lentoyhtiöt voivat tarjota esimerkiksi hedelmäsoseita ja vettä). Matkustamomiehistö lainaa lennon ajaksi sylivauvalle oman turvavyön ja pelastusliivin ja antaa ohjeet näiden käyttämiseen. Huomaa, että TUIfly ja TUI Airways sekä useat muut lentoyhtiöt eivät turvallisuussyistä salli vauvojen matkustusapuvälineiden käyttöä lennolla (esim. BedBox, JetKids, SkyBaby, Airtraveller, jne). Lisätietoja saat TUI asiakaspalvelusta tai suoraan lentoyhtiöltä.

Lastenvaunut lennolla

Useimmat lentoyhtiöt antavat sylivauvan ottaa mukaan maksutta 10 kg koneen ruumaan menevää matkatavaraa. Sen lisäksi voit ottaa mukaan myös lastenvaunut. On tärkeää pakata lastenvaunut ennen lähtöselvitystä, esimerkiksi poistamalla pyörät ja tekemällä vaunuista mahdollisimman iskunkestävä paketti. Likaantumiselta suojaavia suojapusseja voi ostaa monilta lentoasemilta, ja kolhuilta suojaavan kuljetuslaukun voi vuokrata Airshelliltä.

Lomakohteessa

Lentokenttäkuljetuksessa alle 2-vuotiaalle varataan oma paikka bussissa, mutta bussiyhtiöt eivät voi toimittaa turvakaukaloita. Voit ottaa oman turvakaukalon mukaan. Huomioi kuitenkin, että bussien turvavyöt ovat tavallisesti ns. lantiovöitä, ja kaukalon oikeaoppinen kiinnittäminen ilman kolmipisteturvavyötä voi olla mahdotonta. Alle 2-vuotias ei saa istua omalla paikallaan ilman turvakaukaloa, vaan silloin hänen on istuttava vanhempansa sylissä.

Mahdolliset hotellikulut (vauvansänky, ateriat ym.) alle 2-vuotiaasta maksetaan suoraan hotelliin. TUI Blue For Families ja Blue Star -hotelleihin on mahdollista varata vauvansänky sekä pientä maksua vastaan syöttötuoli ja kevyet rattaat jo matkavarauksen yhteydessä.

Vastaat luonnollisesti itse lapsesi terveydestä ja hyvinvoinnista. Siksi on hyvä selvittää jo matkaa suunnitellessa mahdollisimman paljon paikallisista olosuhteista ja mahdollisista riskeistä lomakohteessa. Ohessa muutama vinkki:
• Lue aurinkosuojasuositukset ja muista, että aurinko eteläisillä leveysasteilla on monta kertaa voimakkaampi kuin kotona. Turvallisinta on käyttää peittävää vaatetusta, myös uidessa ja välttää aurinkoa niin paljon kuin mahdollista, varsinkin keskipäivällä. Huolehdi myös, että lapsi saa riittävästi nestettä.
• Mieti etukäteen, millaisia tilanteita lomalla voi tulla vastaan. Joidenkin mielestä esimerkiksi suuret ihmisjoukot, liikenne tai jyrkät rinteet voivat tuntua hankalilta.
• Lomakohteen ja hotellin esittelyt antavat käsityksen suunnitellun matkan lapsiystävällisyydestä. Lisätietoja saat TUI:n asiakaspalvelusta.

Uimavaippojen käyttö loman aikana

TUI kehottaa vanhempia huolehtimaan, että alle 3-vuotiaat ja kaikki vaippaa tarvitsevat lapset käyttävät uidessaan uimavaippaa. Uloste uima-altaassa on terveysriski ja uimavaippaa käytettäessä estetään bakteerien leviäminen uimaveteen.

Ikärajat risteilyillä

Risteilyllä sylilapsen pitää olla vähintään kuuden (6) kuukauden ikäinen ja Atlantin ylittävillä risteilyillä ja niillä risteilyillä, joiden ohjelmaan sisältyy kolme tai sitä useampi peräkkäinen päivä merellä on ikäraja 12 kuukautta. Ikäraja lasketaan aina risteilyn ensimmäisestä päivästä.

Mukavaa matkaa vauvan kanssa!